Kesyhiiret




Kuvaa klikkaamalla pääset hiirulan omille sivuille.
Sieltä löydät myynnissä olevat hiiret, hiirulan kuulumiset, kuvia,
tietoa kesyhiiristä sekä mïnusta kasvattajana!


EETTISTÄ RUOKAA KISSOILLE JA KÄÄRMEILLE

Kesyhiiret palasivat kuvioihini lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen, ruokakasvatusta varten. Pakastehiirten menekki on meillä melko pientä, mutta monestakin syystä itse kasvatut hiiret ovat paras vaihtoehto - mikäli resurssit ovat riittävät.

Eläinkauppojen pakastehiiret sekä muut ruokaeläimet tulevat tukuista, joissa kasvatetaan eläimiä yleensä todella huonoissa oloissa. Voittoa ruokaeläimistä ei saa tekemälläkään, etenkin jos niitä hoitaa asianmukaisesti. Ahtaissa oloissa ja kehnolla ruualla elävät eläimet tulevat halvemmaksi. Myös poikuekoot ovat usein kohtuuttomia, jos tarkoituksena on kasvattaa aikuisia ruokaeläimiä.

Kun kasvattaa ruokaeläimet itse, hyötyy monin tavoin:
  • Tietää mistä ruokaeläin on tullut
  • Tietää mitä eläin on syönyt ja miten se on asutettu
  • Tietää miten eläintä on hoidettu
  • Tietää miten eläin on lopetettu
  • Tietää kauanko eläin on ollut pakastettuna = ravintoarvot
  • Ei tue tukkukasvattajia rahoittamalla heidän vastuutonta toimintaansa
    + Ekologisuus! Eläimiä ei lähetellä ympäriinsä jotta ne tavottaisivat ostajat

Hiiret ovat minulle tasa-arvoisia lemmikkejä, joita kohdellaan aivan kuten muitakin talouden eläimiä. Vaikka hiirten päämääränä on useimmiten pakastin ja käärmeen tai kissan massu, se ei tarkoita etteikö eläimistä pidettäisi hyvää huolta. Tämä on yleinen harhaluulo, vaikkakin joskus, ikävä kyllä myös totta. Kaikki ruokakasvattajat eivät arvosta ruokaeläimiä eivätkä hoida niitä asianmukaisesti. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, mistä ruokaeläimet ostaa!




HYVÄLUONTEINEN HIIRI LEMMIKKIKOTIIN


Ruokakasvatuksen ohella olen alusta asti myynyt hiiriä myös lemmikiksi. Hyvä luonne on oletusarvoista, eikä huonosti käyttäytyviä hiiriä myydä koskaan eteenpäin. Terveyden ohella luonne onkin tärkein jalostuskriteeri. 
Kaikki hiiret ovat yksilöitä, joten myös luonteissa on eroavaisuuksia. Hiiren perusluonne on utelias ja puuhakas, mutta saaliseläimelle luontaisesti se pyrkii pakenemaan mahdollisia uhkia. Jokaista yksilöä myydessäni otan huomioon hiiren luonteen, ja suosittelen sitä sen mukaiseen kotiin. Kaikki hiiret eivät kiltteydestään huolimatta sovi sylilemmikeiksi tai lasten käsiteltäväksi, mutta ovat sitäkin mukavampia seurattavia. Toiset hiiret taas viihtyvät hyvin kenen tahansa sylissä, ja nauttivat huomiosta. 







UUDET TUULET

Hiiriharrastuksen edetessä kiinnostuin myös näyttelyistä. Alkuun nauroin ajatukselle, että lähtisin hiirten kanssa ympäri Suomea hakemaan jotain tyhjänpäiväisiä paperilappusia. Ymmärsin kuitenkin myöhemmin, että ne "tyhjänpäiväisinä" pitämäni paperilaput ovat todella hyödyllisiä. Hiiriä arvostelevat tuomarit omaavat vuosien ja vuosien kokemuksen, ja voivat muutamalla silmäyksellä kertoa paljon enemmän kuin mitä itse aloittelevana kasvattajana näkisin tuntien tarkkailun jälkeen.
Näyttelyyn ei lähdetä tavoittelemaan ensisijaisesti mitään titteleitä, vaan sieltä lähdetään hakemaan asiantuntijan arviota hiiren eri ominaisuuksista. Pelkästään väri ja turkki ei ole tärkeä, vaan hiiren rakenne, luonne ja tietysti terveys otetaan huomioon. 

Kun hiirten taso on riittävän korkea, ne saavat laatupalkintoja. Laatupalkinnot taas mahdollistavat rekisteröinnin. Haluan jonain päivänä olla nimellinen, eli virallinen kesyhiirikasvattaja, ja nimen anominen vaatii riittävän määrän rekisteröityjä hiiriä. Eli summa summarun, näyttelyissä on käytävä.
Ruoka- ja lemmikkihiirten ohella pyrin siis pikkuhiljaa kasvattamaan yhä standardinmukaisempia hiiriä. Työ on hidasta, sillä kasvatettavia muunnoksia on monta ja laadukasta jalostusmateriaalia on vaikea saada aloittamista varten. Hitaasti, mutta varmasti kohti kasvattajanimeä! :)


Alla esimerkkejä tyypiltään (rakenteeltaan) eritasoisista hiiristä. Vertaa kuvien hiirten silmien kokoa sekä korvien kokoa, asentoa ja muotoa. Näiden lisäksi tyyppiin kuuluu mm. hiiren koko ja sukupuolileima (esim. uroksen pyöreämmät posket).

Korvat on pienet, ruttuiset ja aika pystyt. Silmät aika pienet.
(Kuvassa poikanen, joten tyyppi voi vielä hiukan muuttua,
mutta pääpiirteittäin erot on nähtävissä.)

Korvien asento on parempi, ja ne on rypyttömämmät. Kokoa saisi olla enemmän.
Silmät ihan kivan kokoiset.

Korvat on tosi nätit. Hyvä asento, rypyttömät ja suuret. Silmät saisi olla suuremmat.

Korvat saisi olla hiukan alempana ja isommat. Silmät tosi hyvät!


Tyyppi-erojen lisäksi näyttelyissä arvostellaan tietysti myös turkinmuunnoksen laatu (nakun karvattomuus, lyhytkarvaisen karvojen tasapituisuus, satiinius, pitkäkarvaisuus, kiharuus jnejne..), väri ja kuviot. Tikkaukset, tan/fox-vatsat, varjostukset ja muut seikat sitten muunnoksien mukaan. Monta juttua siis, johon tulee keskittyä itsestäänselvyyksien (terveys ja hyvä luonne) lisäksi! Ei ole helppoa, mutta sitäkin mielenkiintoisempaa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti